Toto je archívna verzia webu, aktuálne informácie nájdete na www.sng.sk
English Vyhľadávanie
Preskočiť navigáciu Preskočiť na podmenu
SNG

Zážitkové spoznávanie histórie na Zvolenskom zámku - gotika (Denný tábor)

Na vytvorenie nezabudnuteľného zážitku je dôležitý priestor v ktorom sa udeje. Môže totiž zážitok umocniť. Samozrejme najdôležitejšie je vytvoriť čo najdokonalejšiu zážitkovú situáciu, aby sa dokázala v hlave zažívajúceho čo najdlhšie uchovať.

Zážitkový spôsob učenia je tým najlepším na zapamätanie. O danej veci počúvate, môžete ju vidieť a možno sa jej aj dotknúť. Použijete viac zmyslov a v hlavne si tak môžete odniesť hlbší a dlhodobejší zážitok.

Tieto myšlienky sme sa pokúsili využiť a zapracovať do zážitkového programu určeného pre deti od 6 do 12 rokov. Tábor mal v prvom rade vtiahnuť deti do obdobia najstaršej histórie Zvolenského zámku, do obdobia gotiky. Počas niekoľkých dní spoznali základné prvky tohto obdobia z oblasti architektúry, hudby, umenia, ale aj histórie zámku. Aby o živote vtedajších obyvateľov zistili, čo robili, ako pracovali, čo jedli, pili, ako sa zabávali a aká tu asi mohla vládnuť atmosféra.

Cieľom tohto programu bolo priblížiť deťom dávne obdobie. Vtiahnuť ich do tých čias historickým rozprávaním o danej dobe s vyskúšaním si netradičných aktivít, ktoré stredoveký umelec musel ovládať.

1. DEŇ

1.den_01.JPG

Získanie pokladu, rozprava o stredoveku a kráľovi Ľudovítovi I. Prvé prípravy na tvorbu gotických sôch

Program sme zahájili priatím učňov do majstrovej dielne, zoznámením sa s ostatnými učňami, s remeselnou dielňou a zo životom v stredoveku za čias kráľa Ľudovíta. Tu si každý umelecky upravil svoju novú učňovskú baretku, ako ochranu pred slnkom na nasledujúce dní. Na presun do čias stredoveku sme vytvorili pátraciu hru. Pri každej splnenej úlohe získali deti časť mapy s označeným pokladom a informáciami o živote v stredoveku na Zvolenskom zámku. Poklad však strážila strašná čarodejnica, ktorá im ho nevydala len tak, ale až keď zložili slovo zo získaných rún a zistili čo znamená. Potom sa dostali k truhlici. V truhlici našli poškodenú kroniku s odkazom od kráľa Ľudovíta. Spoločne si zhrnuli informácie o stredoveku a kráľovi Ľudovítovi. Zároveň zistili, že na Zvolenskom zámku pôsobí majster reštaurátor Peter Ližbetin z cechu papierenského. Ten im zreštauroval poškodenú kroniku za ich asistencie. Zároveň im povedal dôležité informácie o materiáli, ktorí mali použiť pri tvorbe svojich gotických sôch.

1.den_02.jpg

Prvé prípravy na tvorbu gotických sôch

Po vyčerpávajúcich informáciách o stredoveku a o materiály, ktorý mali použiť na tvorbu ich hlavnej celotýždňovej aktivity sa učni mohli pustiť do práce. Ich úlohou bolo vytvoriť na základe informácií a naštudovania umeleckých diel v expozíciách zámku gotickú sochu, technikou kašírovania. Spoločne si pripravili všetok materiál. Veľmi milé bolo pozorovať deti, keď mali rukami vyberať rozmočený papier z roztoku lepidla, škrobu a vody. Prišlo im to veľmi nechutné. No zrazu sa nechutné stalo príjemným.

2. DEŇ

2.den_01.JPG

Pátranie po gotických prvkoch vo Zvolene

Nasledujúci deň deti pokračovali v kašírovaní. Keď mali priestor na voľnú hru, všetky deti namiesto hry chceli ísť do ateliéru kašírovať. Čo nás samozrejme veľmi tešilo, že ich takáto aktivita bavila. Nasledovalo pátranie po gotickej architektúre v meste. Navštívili kostol sv. Alžbety, kde sa dozvedeli viac o gotických vitrážach. Horúce pátranie bolo schladené výbornou zmrzlinou.

2.den_02.JPG

Kašírovanie v plnom prúde

Po oddychu a nabratí síl sa učni pustili do vlastnej tvorby vitráží. Výsledkom bola maketa katedrály s očarujúcimi vitrážami. Takto učni preukázali svoju šikovnosť aj v tomto dni. Každý deň končil zhrnutím všetkých aktivít a informácií, ktoré získali. Svoje pocity a zážitky spolu s fotografiami z daného dňa zapisovali a lepili do kroniky, ktorú pri odchode mohli ukázať rodičom, aby vedeli ako deti trávili čas.

2.den_03.jpg

Práca na vitrážach

3. DEŇ

3.den_01.JPG

Na vandrovke v Banskej Štiavnici na Starom hrade

V stredoveku sa chodilo na vandrovky, preto sme ju absolvovali aj my. Naše kroky viedli cestou, necestou do srdca banského mesta Banská Štiavnica. Tu si utvrdili svoje dovtedy nadobudnuté vedomosti hrou, keď hľadali gotické prvky v tomto meste. Navštívili sme gotický kostol sv. Kataríny a starý hrad. Keďže nám všetkým z toľkého vandrovania vyhladlo našli sme cestu, ktorá nás doviedla až k tajchu Veľká vodárenská.

3.den_02.JPG

Opekačka na tajchu Veľká Vodárenská

Tu sme spolu nazbierali drevo na oheň a na výrobu ražňov, aby sme si mohli opiecť chutné špekáčiky a slaninku. Čas strávený tam bol plný hry, zábavy, rozhovorov a radosti. Naspäť sme sa vrátili vláčikom celý unavený. Čakanie na rodičov sme si spríjemnili behaním po fontáne, ktorá nás príjemne osviežila po horúcom a namáhavom dni.

4. DEŇ

4.den_01.JPG

Zaujatý kašírovaním

Ani v dnešný deň sme nevynechali prácu na sochách, bolo ich treba dokončiť, aby mohli nasledujúci deň schnúť. Zároveň sa nám naskytla príležitosť navštíviť ďalšieho zámockého majstra, Miroslava Slúku z cechu sochy reštaurátorského. V jeho dielni sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o tom, čo všetko môže poškodiť gotickú sochu a ako sa reštaurátor dokáže s niečím takým popasovať tak, že si po jeho zákroku bežný človek ani nevšimne, že socha bola poškodená.

4.den_02.JPG

Výroba stredovekých hudobných nástrojov

Ako by to bolo keby sa tovarišský deň neukončil nejakou zábavou? Aby sa ale mohli zabávať museli si vyrobiť vlastné hudobné nástroje, čo sprvu nevyzeralo jednoducho. Naši tovariši sa so zadaním krásne popasovali a nakoniec každý vytvoril nie jeden hudobný nástroj, ale hneď niekoľko. Nástroje boli inšpirované stredovekými hudobnými nástrojmi o ktorých sme si tiež čo to povedali. Keď boli hotové hudobníčka Vierka si s nimi pripravila hudobné predstavenie na veľkú vernisáž.

5. DEŇ

5.den_01.JPG

Porada v riaditeľni

Záverečný deň sa niesol v duchu príprav. Radosti, že rodičom a príbuzným ukážu, čo všetko počas týždňa dokázali vytvoriť a smútku, že sa ich dobrodružné pátranie končí. Deň sme zahájili veľkou poradou v riaditeľni, kde sa rozdelili úlohy, aby sme v čas stihli pripraviť všetko potrebné na vernisáž diel, ktoré deti vyrobili. Jedna skupinka pripravila prezentáciu fotiek a videí, ktoré sme nafotili počas týždňa. Ďalšia skupinka pripravila voňavučké a chutné mafiny s občerstvením. Posledná pripravila priestor a nainštalovala všetky diela. Pritom sme sa všetci veľmi bavili a tešili. Zopakovali si spevácko-hudobnú vložku a mohla sa začať záverečná časť, čím bola veľká Vernisáž.

5.den_02.jpg

Výstavná sieň pripravená na vernisáž

Na vernisáž pozvali svojich rodičov, súrodencov, starých rodičov a kamošov. Pripravili plagát, pozvánky a všetky potrebné veci cez občerstvenie, kultúrnu vložku a samotný akt odovzdávania listín o úspešnom absolvovaní zážitkového programu. Pani kastelánka Erika Trnková všetkých učňov pasovala za majstrov a odovzdala im listinu o prijatí do umeleckého cechu.

5.den_03.JPG

Slávnostné otvorenie výstavy a ukončenie tábora

Počas celého týždňa bolo vidieť na deťoch veľké nadšenie a radosť. Po obede sa im nechcelo odchádzať. Rodičia ich museli doslova prehovárať, že už musia isť. Konštatujeme, že výsledok sme spoločnými silami vyšperkovali do dokonalosti. Tú sme dosiahli spoluprácou všetkých zúčastnených. Tento zážitkový tábor bol zaujímavý pre deti kvôli historickej téme a aktivitám, ktoré si bežne nevyskúšajú a samozrejme šikovnej skupinke, ktorá sa tu stretla. Očakávania boli nadmieru prekvapivé a tiež odozvy detí a rodičov. Všetci chceli absolvovať tábor ešte raz. Čo bolo pre nás dostatočným ohodnotením, že to čo robíme stojí zato.

 
 
 

Kontakt Facebook Youtube Mapa stránky
Vyhlásenie o prístupnosti Správca obsahu Technický prevádzkovateľ
Slovenská národná galéria © 2024  
Powered by Cyclone3 of Comsultia
Newsletter