Toto je archívna verzia webu, aktuálne informácie nájdete na www.sng.sk
English Vyhľadávanie
Preskočiť navigáciu Preskočiť na podmenu
SNG

Zážitkové spoznávanie histórie na Zvolenskom zámku – renesancia (Denný tábor)

Výhodou práce na mieste ako Zvolenský zámok je fakt, že objekt poskytuje svedectvo rôznych historických období a my môžeme návštevníkom zaujímajúcim sa o našu históriu aj priamo ukázať, o čom hovoríme.

Všeobecne sa zámok vníma ako gotický, ale jeho renesančná nadstavba je tiež veľmi zaujímavá a inšpiratívna. Keď sme sa rozhodovali, ako detským návštevníkom v zážitkovom tábore venovanom obdobiu renesancie túto epochu čo najlepšie priblížiť, rozhodli sme sa to urobiť cez architektúru, vynálezy a meno kráľa Mateja Korvína. Skúste sa sami seba spýtať, čo vám napadne pri slove renesancia. Popri menách ako Leonardo da Vinci či Michelangelo to pravdepodobne bude sgrafitová fasáda domov, zámorské objavy či všeobecné kultúrne odzrkadlenie znovu objaveného antického sveta. Povedali sme si, že tieto témy môžu byť atraktívne aj pre detského návštevníka. Koniec koncov, získavanie poznatkov cez objavovanie nových vecí je vlastné každému dieťaťu.

1. DEŇ

IMG_5170.JPG

Jedno zo stanovíšť úvodného pátrania bolo aj na ochodzi pri lastovičích chvostoch.

Úvod do témy je vždy dôležitý, preto sme ho nezanedbali a pre deti vymysleli pátraciu hru. Ako hlavné postavy hry sme vybrali kráľa Mateja Korvína a jeho manželku Beatrix Aragónsku, nositeľov myšlienok renesancie a humanizmu v našom Uhorskom kráľovstve. Počas cesty a hľadania stanovíšť, úloh a indícií sa deti s touto manželskou dvojicou postupne zoznámili a dozvedeli sa základné fakty o období renesancie. Po objavení, čo slovo renesancia znamená, sme sa začali venovať hlavnej téme programu - sgrafitu, vyškrabávanej dvojvrstvovej omietke. Sgrafito sme preskúmali rovno na fasáde renesančnej nadstavby zámku. Trúfli by ste si techniku sami vyskúšať? Naši detskí objavitelia renesancie áno.

IMG_5180.JPG

Príprava na sgrafito - nanášanie omietky na podklad

Zhostili sa špachtlí a namiešali si hneď dva druhy omietky, jednu z nich tónovanú, aby sa pri vyškrabávaní vzory farebne líšili. Každý si sám naniesol obidve vrstvy na svoj podklad a kým hmota vysychala na požadovanú hustotu, navrhol si každý aj vlastný motív sgrafita. Veď kto povedal, že to musia byť len renesančné „obálky"?


2. DEŇ

IMG_20190820_103202.jpg

Zanietenie pri vyškrabávaní sgrafita

Naše obavy, či deti stihnú sgrafito včas dokončiť, boli vyvrátené hneď na nasledujúci deň. Takýchto usilovných nanášačov a zdobiteľov omietok by nám závidela kde-aká stavebná firma. Obdivovali sme sebaistotu každého motívu. Žiadne z detí nemalo problém sa vyjadriť po svojom, čo viedlo k vzniku jedinečnej sgrafitovej mozaiky. Znovu sa nám potvrdilo, že deti milujú prácu s nevšedným materiálom či nástrojom a neraz prekvapia seba aj dospelých. Na vlastnej skúsenosti sa dozvedeli, aký je rozdiel medzi kreslením napríklad motýľa alebo napísaním písmena ceruzkou a jeho vyškrabaním do omietky.

14.jpg

Hotové sgrafitá zaujali všetkých na zámku

A keďže ateliér bol už plný omietkových škrabancov a vyparujúcej sa vlhkosti, pridali sme na záver ešte odlievanie sadrových motívov do hlinených foriem. Hotová renesančná dielňa. Deň sme ukončili podobne ako ostatné, hrami a zaznamenaním zážitkov do kroniky. A aby sme nezabudli, riadnym nakrémovaním rúk. Jedným z autentických poznatkov tohto dňa bol aj ten, že omietka, hlina i sadra vysušujú pokožku.

IMG_20190820_141526_1.jpg

Pripravení na rozmiešanie a odlievanie sadrových motívov

3. DEŇ

Tretí deň programu prišla zmena. Na renesanciu sme sa pozreli z inej stránky. Po vzore renesančných umelcov sme si vyskúšali postaviť cameru obscuru - tmavú miestnosť. V nej sme si ukázali optický jav prenosu svetla a zákony perspektívy. V ateliéri si potom deti skúsili namaľovať zátišie pomocou mriežky, čo im pomohlo zachytiť rozmery a tvary predmetov čo najvernejšie. Veď tak si pomáhali aj renesanční majstri.

IMG_20190821_133625.jpg

Renesančná dielňa plná zanietených maliarov zátišia

Objav perspektívy však nebol jediný. Využili sme možnosť, že na zámku máme aj chemické laboratórium, a šli sme si vyskúšať ďalší vynález renesancie - mikroskop. A keďže k dobovým novinkám patrili aj nové látky, podrobili sme mikroskopickému rozboru vzorky brokátu, zamatu i hodvábu. Deň sme ukončili tvorbou módnych doplnkov - spôn a diadémov do vlasov a rytierskych rádov.

Snímka obrazovky 2021-02-19 o 11.46.11.png

Zábavné skúmanie renesančných látok v chemickom laboratóriu

4. DEŇ

Renesancia je úzko spojená s cestovaním a hlavne so zámorskými objavmi. Žiadalo sa teda, aby sme aj my objavili aspoň úplne malú „Ameriku". Vybrali sme sa hľadať stopy renesancie do neďalekej Kremnice.

Snímka obrazovky 2021-02-19 o 11.46.22.png

Animačný program s lektorkou Múzea mincí a medailí v Kremnici

V rámci návštevy expozície Pôvab kameninových záhrad v Meštianskom dome Múzea mincí a medailí sme sa zoznámili s dobovými zvykmi prestierania vo všedných, ale hlavne vo sviatočných dňoch. Zaspomínali sme si na peripetie Beatrix Aragónskej pri presadzovaní vidličiek ako súčasti vkusného dvorného stolovania. Naše kroky viedli aj do areálu Mestského hradu, kde deti v Kostole sv. Kataríny hľadali stopu po manželovi Beatrix, kráľovi Matejovi Korvínovi.

Snímka obrazovky 2021-02-19 o 11.46.34.png

Napriek dažďu sme si Kremnicu vychutnali aj zhora

Prezreli sme si aj renesančný dom pri námestí, ktorý sa práve rekonštruoval. Plánov sme mali viac, ale ako to už pri zaoceánskych cestách býva, počasie bolo nevyspytateľné a kremnická búrka nás zahnala naspäť na pobrežie Zvolenského zámku. Ešte že nás v žalúdku hriala pravá talianska pizza.

5. DEŇ

Snímka obrazovky 2021-02-19 o 11.46.42.png

Sála pripravená na záverečnú slávnosť

Posledný deň bol plný príprav záverečnej Zámockej slávnosti venovanej rodičom detí. Vkus, móda, hojnosť a zmysel pre správne usporiadanie ako domény renesancie nemohli na slávnosti chýbať. Deti pripravili nezvyčajné občerstvenie. Dievčatá si upravili vlasy do účesov inšpirovaných renesančnými obrazmi a chlapci pomáhali usporiadať výstavnú miestnosť, kde sme nainštalovali ich vytvorené diela. Tak ako deti svojou zručnosťou prekvapili nás, podarilo sa im ohromiť aj svojich rodičov. Mnohým bolo už vtedy jasné, kto im bude v budúcnosti pomáhať s nahadzovaním omietky pri prestavbe domova. Všetky deti boli odmenené nielen potleskom, ale za zvládnutie renesančných zručností dostali hrdý Rád Zvolenského zámku, ktorý sme pre nich vytvorili my.

Snímka obrazovky 2021-02-19 o 11.46.52.png

Nápadité svieže občerstvenie z našej prípravnej dielne

Program bol určený deťom vo veku 7 - 12 rokov. Tejto vekovej kategórii je ešte blízka prirodzená tvorivosť a zvedavosť. Na program sme nevyberali deti so špeciálnym záujmom o umenie alebo históriu. Naopak, našli sa aj deti, ktoré do svojich záujmov uviedli skôr šport. O to väčšie bolo prekvapenie rodičov, keď na záverečnej slávnosti videli na premietaných fotkách svoje dieťa plne zaujaté maľbou alebo pletením drôtených spôn. Aj počas tohto zážitkového programu sa potvrdilo, že keď sú aktivity realizované v podnetnom prostredí a sú materiálovo atraktívne, môžu témy umenia a histórie zaujať široké spektrum detskej, ale i dospelej verejnosti. Veríme, že sa nám podarilo program pre deti pripraviť tak, aby pocítili, podobne ako Európa v 15. - 16. storočí, veľkosť a inšpiratívnosť nových zážitkov a dobrodružstiev renesancie.

Snímka obrazovky 2021-02-19 o 11.47.01.png

Nadšení rodičia aj deti pri prehliadke detských výtvorov

 
 
 

Kontakt Facebook Youtube Mapa stránky
Vyhlásenie o prístupnosti Správca obsahu Technický prevádzkovateľ
Slovenská národná galéria © 2024  
Powered by Cyclone3 of Comsultia
Newsletter