Toto je archívna verzia webu, aktuálne informácie nájdete na www.sng.sk
English Vyhľadávanie
Preskočiť navigáciu Preskočiť na podmenu
SNG

Spomaľte so Slow Art Day 2021

Galéria Ľudovíta Fullu sa zapojila do medzinárodného podujatia Slow Art Day, ktorého princíp spočíva v sústredenom vnímaní vybraného výtvarného diela.Objavte umenie inak s Fullom a jeho dielom Sen na salaši.

Dielo z roku 1973 intepretovali hudbou Petra Machajdíka tanečníčky Lucia Bielik a Michaela Šeligová.



SVK_SNG.OP_74.jpg

Ľudovít Fulla: Sen na salaši, 1973, SNG

Možno ste sa pri pozorovaní diela zasnívali podobne ako postava mladej devy z obrazu alebo ako Fulla, ktorý sa oddal bájnej či až mýtickej predstave Slovenska. Ústrednú dejovú líniu tvorí pastierska scéna vyobrazujúca pokojné a utešené chvíle vidieckeho života, ktorý predstavujú postavy na jednej strane hrajúceho pastiera, na druhej snívajúceho dievčaťa. Fulla veľkoryso pristúpil k znakovej povahe obrazu, na ktorom sú jednotlivé atribúty symbolom prepájania viacerých svetov - snových, fantazijných a skutočných.

Fulla obrazu ponechal farebnú, ale aj lineárnu nezávislosť, a hoci oba plány fungujú oddelene, vzájomne sa podporujú. Priame a hranaté línie striedajú oblé (tvarolínie), ktoré sa s tónmi modrej, zelenej, belasej, ružovej, červenej a žltej (farboplochy) stretávajú, prekrývajú či až narážajú na seba. Umelec rád prízvukoval, že "umenie je hra a rozkoš," alebo "obraz je na to, aby potešil človeka" a možno práve jeho tvorbou si môžeme pripomínať, že nielen umenie, ale rovnako i život je okrem iného tiež o objavovaní krásy - možno aj vďaka krátkemu zastaveniu sa, ktoré je myšlienkou Slow Art Day.

Aké pocity alebo myšlienky ste mali pri skúmavom pozorovaní diela?
Ako na vás pôsobila vzájomná synergia obrazu, hudby a tanca?
Ktoré znakové prvky z diela vás upútali? Čo nimi Fulla mohol myslieť?
O čom asi snívala postava mladého dievčaťa?
O čom sa sníva vám?

 
 
 

Kontakt Facebook Youtube Mapa stránky
Vyhlásenie o prístupnosti Správca obsahu Technický prevádzkovateľ
Slovenská národná galéria © 2024  
Powered by Cyclone3 of Comsultia
Newsletter