Toto je archívna verzia webu, aktuálne informácie nájdete na www.sng.sk
English Vyhľadávanie
Preskočiť navigáciu Preskočiť na podmenu
SNG

„Maľba svetlom“ v parku Kaštieľa Strážky

Anglický park, ktorý sa rozprestiera v tesnej blízkosti kaštieľa Strážky je už takmer tridsať rokov v správe Slovenskej národnej galérie. Jeho dejiny siahajú do druhej polovice 19. storočia a v súčasnosti ponúka záujemcom o kultúru expozíciu sochárstva, v ktorej SNG prezentuje práce významných sochárov druhej polovice 20. storočia z vlastných zbierok.

Park neslúži výhradne na realizáciu rôznych kultúrnych alebo športových podujatí. V rovnakej miere je často vyhľadávaným priestorom, v ktorom si návštevníci pod korunami stromov ľahko oddýchnu a načerpajú energiu do ďalšieho dňa. V tichosti a v súkromí sa môžu započúvať do spevu mnohých vtákov alebo do šumu okolo tečúcej rieky Poprad. Jesenné obdobie je v parku najkrajšie, nakoľko sa listy stromov postupne sfarbujú do všetkých možných odtieňov žltej, oranžovej alebo červenej farby.

3.jpg

Širokú paletu farieb sa 14. októbra 2021 v parku Kaštieľa Strážky rozhodli využiť študenti Strednej školy umeleckého priemyslu v Kežmarku, ktorí ho v rámci projektu „Operačný program a ľudské zdroje" skrášlili za pomoci fotografickej techniky luminografie. Technika sa vo svete fotografie najčastejšie interpretuje ako „maľba svetlom". Pred fotením však bolo potrebné si v prvom rade pripraviť prostredie, t. j. z lístia vytvoriť veľké resp. malé špirály. Po zotmení sa študenti spolu s  pedagógmi s použitím statívov, dlhého expozičného času a rôznych svetelných zdrojov pustili do práce. Postupne sa svietilo, nastavovalo a fotilo. Výsledné práce na seba nenechali dlho čakať.

1.jpg

6.jpg

Špirala_Strážky_14.10.2021_MAT.jpg

ŠpiralI_Strážky_14.10.2021_MAT.jpg

V Slovenskej národnej galérii - Kaštieli Strážky dúfame, že podobné umelecké realizácie budú v budúcnosti pribúdať. Za aktivitu, jej realizáciu a výsledný efekt v prvom rade ďakujeme študentom a pedagógom Školy umeleckého priemyslu v Kežmarku.

 
 
 

Kontakt Facebook Youtube Mapa stránky
Vyhlásenie o prístupnosti Správca obsahu Technický prevádzkovateľ
Slovenská národná galéria © 2024  
Powered by Cyclone3 of Comsultia
Newsletter