Toto je archívna verzia webu, aktuálne informácie nájdete na www.sng.sk
English Vyhľadávanie
Preskočiť navigáciu Preskočiť na podmenu
SNG

Generátor inšpirácie pokračuje aj v roku 2023

Generátor inšpirácie je názov prvého ročníka celoslovenského projektu SNG a projektového partnera Kia Slovensko. V roku 2022 sa vďaka projektu dostali kreatívne sady pre prvý a druhý stupeň ZŠ do 60 škôl z celého Slovenska. Ide o unikátny výtvarno-edukačný projekt, ktorý vznikol s hlavným cieľom podporiť tvorivosť detí a mladých ľudí a ich edukáciu na hodinách výtvarnej výchovy.

Zúčastneným školám poputovali kreatívne sady s reprodukciami diel, podrobnou metodickou príručkou pre učiteľov a učiteľky s konkrétnymi námetmi a postupmi na výtvarné a motivačné aktivity s časovou dotáciou min. 10 vyučovacích hodín a výtvarným materiálom k aktivitám.

Projekt ponúkol vyučujúcim nové výtvarné a metodické podnety z prostredia neformálneho galerijného vzdelávania, metodickú pomoc vo forme metodického webinára a materiálne vybavenie na hodiny výtvarnej výchovy.

image10(1).jpeg

Generátor inšpirácie preniesol galériu aj do škôl, ktoré by sa do SNG za iných okolností nemali možnosť dostať, a sprístupnil žiačkam a žiakom výtvarné pomôcky, s ktorými sa doteraz nestretli alebo s ktorými nemali možnosť pracovať. Záujem o projekt zo strany škôl bol obrovský (za dva dni sa do projektu prihlásilo vyše 200 škôl) a boli sme nútení prihlasovanie predčasne uzavrieť. Kreatívne sady boli bezplatne zaslané prvým 60 školám.

Záujem a spätné reakcie zúčastnených škôl nás motivovali v projekte pokračovať a vďaka partnerovi Kia Slovensko v roku 2023 Generátor inšpirácie poputuje do ďalších 100 základných škôl. Generátor stále vylepšujeme a rozširujeme, môžete sa tešiť na novú metodickú príručku s aktivitami na celý školský rok, rozšírené materiálne zabezpečenie aktivít, na online aj offline workshopy v Bratislave a na vysunutých pracoviskách SNG aj na našu metodickú podporu.

fb-post-kit-1.jpg

Organizátormi projektu bola na záver prvého ročníka vybraná jedna škola – ZŠ Tematínska z Nového Mesta nad Váhom, ktorá sa v apríli 2023 zúčastní exkurzie do kaštieľa Strážky. Deti tu naživo uvidia diela Ladislava Mednyánszkeho, je pre nich pripravený tvorivý workshop a zažijú atmosférou prírody, v ktorej maliar tvoril.

Prečítajte si, ako sa o projekte vyjadrili pedagogičky zo zapojených škôl:

  • Alexandra Pinčeková, Základná škola s materskou školou Horné Orešany: „Generátor inšpirácie nám priniesol oveľa zaujímavejšie hodiny výtvarnej výchovy, pretože sme mali kopec inšpirácie. Materiál sme používali podľa manuálu, ale rôzne pomôcky sme využili aj inými spôsobmi. Bez projektu by sme sa nedostali k určitým typom aktivít najmä pre nedostatočnú vybavenosť. Deti sa dozvedeli nové informácie o Ladislavovi. Mednyánskom, mali možnosť každý deň vidieť jeho obrazy, pracovať s novými materiálmi a vyskúšať si nové aktivity.“

  • Jana Šimončíková, Základná škola s materskou školou, Bolešov: „Skvelý kontakt s reálnym výtvarným umením. Do galérie sa dostaneme len ťažko, takto prišli obrazy za nami a vďaka podrobnej metodike sme sa mohli opäť trochu viac zapáliť pre umenie. :-) Spoznali sme nové výtvarné pomôcky, materiálne sú školy odkázané len na veľkorysosť učiteľa, takže aj v tomto smere to bolo úžasné. Rodičia si nemôžu dovoliť financovať všetko, čo by sme chceli na hodinách robiť.“

  • Jana Hýbalová Ovšáková, Gymnázium Grösslingová, Bratislava: „Ďakujem vám veľmi za podporu a pomoc všetkým učiteľom výtvarnej výchovy pri vyučovaní tohto predmetu. Je to vynikajúci nápad, v súčasnosti je vyučovanie výtvarnej výchovy často považované za zbytočné. Pritom nie je lepšie miesto na spoznávanie vlastnej kultúry, rozvíjanie kreativity, motoriky. Teším sa veľmi z tohto projektu, a veľmi dúfam, že sa niekedy zopakuje. Ďakujem ešte raz.“

  • Ľubica Šulavíková, Základná škola s materskou školou Lysá pod Makytou: „Vynikajúco spracovaná metodika k jednotlivým aktivitám, zaujímavý výtvarný materiál a zábavau na hodinách, presmerovanie na proces a nie na konečný výsledok.“

Koordinátorkou a autorkou výtvarnej koncepcie projektu je Katarína Defeo Fiúza Siposová.

image11(1).jpeg

image9(1).jpeg

image2(1)(1).jpeg
 
 
 

Kontakt Facebook Youtube Mapa stránky
Vyhlásenie o prístupnosti Správca obsahu Technický prevádzkovateľ
Slovenská národná galéria © 2024  
Powered by Cyclone3 of Comsultia
Newsletter